Golman reprezentacije Crne Gore Matija Šarkić preminuo je iznenada 15. juna, u 27. godini života.

Voljeni član ,,hrabrih sokola“, vječito nasmijani momak, za našu ,,A“ selekciju nastupio je na devet utakmica, u kojima je pokazao koliko znači za ovaj tim. Uz brata blizanca Olivera, prošao je sve mlađe kategorije reprezentacije Crne Gore.

Rođen je 23.07.1997. godine u engleskom Grimzbiju. Prve fudbalske korake napravio je u omladinskoj školi belgijskog Anderlehta, nakon čega je prešao u Aston Vilu, gdje je i krenula njegova karijera na Ostrvu. Bio je član Vigana, Stratforda, Livingstona, da bi na veliku scenu ušao dolaskom u Vulverhempton. Istakao se na pozajmicama u Šruzbjuriju, Birmingemu i Stouku, prije nego što je potpisao za Milvol. I u dresu tog kultnog londonskog kluba je ostavio trag, koji je tek trebao da postane dio veće i ljepše priče. Prerana smrt je to zaustavila i nanijela veliki bol porodici Šarkić.

Bio je oličenje sigurnosti na golu naše reprezentacije, profesionalac i perfekcionista do srži. I sve to uz obavezan osmjeh kao svojevrstan zaštitni znak. Na utakmicama, treninzima, okupljanjima, Matija nas je uvjeravao da je izrastao u vrhunskog golmana, čije vrijeme tek dolazi. Mogli smo to da vidimo u njegovoj posljednjoj utakmici u karijeri, kada je u Briselu 5. juna briljirao protiv Belgije, zemlje u kojoj je proveo dio života...

Nažalost, deset dana kasnije, dobili smo užasne vijesti, od kojih se nemoguće oporaviti. Umjesto novih okupljanja i utakmica, za Matiju smo organizovali komemorativnu sjednicu. Suze, tuga, nevjerica provijavali su Crnogorskim narodnim pozorištem, ali je ipak ponos što smo ga znali i imali nešto što je ostalo najupečatljivije.

I za kraju, ne treba posebno naglašavati - svaka naša buduća pobjeda nosiće dio Matije, jer nam je nasmijani div uvijek pomagao da budemo bolji.