Mlada reprezentacija Crne Gore sjutra će znati imena protivnika u kvalifikacijama za odlazak na U-21 sko prvenstvo 2013. godine. Na žrijebu kvalifikacionih grupa u sjedištu UEFA biće prisutan i selektor crnogorske reprezentacije Dušan Vlaisavljević, koji je uoči puta za Švajcarsku imao samo jednu želju.

- Volio bih da izbjegnemo duga putovanja, što znači selekcije poput Kazahstana, Azerbejdžana i Farskih Ostrva. Duga putovanja uvijek remete rutinu priprema i komplikuju plan treninga, pa bih želio da toga ne bude u ovom kvalifikacionom ciklusu – rekao je naš selektor.

Proces selektiranja igrača za ove kvalifikacije počeo je prošle godine od kada je našaa selekcija odigrala četiri zvanične utakmice. Crna Gora je savladala Mađarsku, remizirala sa Portugalom i Libojom i doživjela minimalan poraz od Francuske.

- Kroz četiri do sada odigrane utakmice pokazali smo da ova selekcija ima kvalitet da se ravnopravno nosi i sa najkvalitetnijim ekipama u Evropi, kakve su Francuska i Portugal. Igrači su pokazali veliku ozbiljnost i ja očekujem da ćemo, u zavisnosti od žrijeba, imati šanse za visok plasman bez obzira na snagu naših protivnika – rekao je Dušan Vlaisavljević.

Da li će naša mlada selekcija imati još prilika za uigravanje, zavisiće od rasporeda takmičenja koji će biti utvrđen nakon žrijeba. U zavisnosti od žrijeba, naša selekcija bi takmičenje mogla početi u martu ili u junu.

- Ukoliko to kalendar takmičenja dozvoli, vjerovatno ćemo u martu odigrati jednu prijateljsku utakmicu. Ukoliko, međutim, već tada krenu kvalifikacije izvjesno je da ću se za start kvalifikacija osloniti na igrače koji su u prethodnom periodu nosili dres mlade reprezentacije. Naravno, spisak kandidata nije konačan i stalno će se širiti, a najbolja preporuka za reprezentaciju za sve igrače biće dobre igre koje pokažu u svojim klubovima – zaključio je Vlaisavljević.

Mjesto u baražu za završni turnir Evropskog prvenstva, koji će se 2013. godine, izboriće najboljih 14 reprezentacija iz kvalifikacija – pobjednici deset kvalifikacionih grupa i četiri najbolje drugoplasirane selekcije. Crna Gora je oba dosadašnja kvalifikaciona ciklusa završila kao trećeplasirana u svojoj grupi.

Pored selektora Vlaisavljevića, FSCG će na žrijebu će predstavljati generalni sekretar Momir Đurđevac, selektor U21 reprezentacije Dušan Vlaisavljević i šef međunarodnog odjeljenja FSCG Milovan Đukanović. Žrijeb će početi u 12.00 časova.