Predstavljen novi selektor ,,hrabrih sokola“…

Robert Prosinečki od danas je i zvanično selektor reprezentacije Crne Gore. Novi selektor ,,hrabrih sokola“ poručio je da je srećan što je dobio priliku da vodi ovu reprezentaciju.

- Veoma sam zadovoljan i srećan što sam ovdje i što mogu da vodim Crnu Goru. Radiću najbolje što mogu i nadamo se uspjehu. Sve ćemo rješavati u hodu, u septembru nas čeka Liga nacija koja je veoma važna. Mislim da će ovo dobro ispasti. Sa Dejom sam veliki prijatelj. Razgovor je trajao vrlo kratko. Pitao da li me interesuje ovaj posao, rekao sam ,,da“ i u dva dana smo sve riješili – rekao je Prosinečki na današnjoj press konferenciji.

Prvi izazovi na klupi Crne Gore Prosinečkog očekuju martu, kada će naša reprezentacija igrati dvije prijateljske utakmice, sa Sjevernom Makedonijom i Bjelorusijom.

- Mogu najaviti mnogo toga, ali sigurno je samo da sam sada u reprezentaciji koja voli svoju zemlju, Crnogorci su ponosan narod i nećemo se nikog plašiti. Uvijek sam bio pobjednik, igrao sam u velikim klubovima. Sigurno ćemo željeti da dominiramo, imamo kvalitet igrača koji to mogu da iznesu. Zavisi i od rivala, ali mislim da će to biti motivisana Crna Gora, s novim vjetrom koji dolazi sa mnom možda bude drugačija. Imamo u martu dva meča, bićemo zajedno osam dana i vidjeću atmosferu i upoznati sve igrače. Imaćemo i dva meča u junu, dovoljno utakmica pred Ligu nacija. Igrao sam sa BiH Ligu nacija, na početku je svima bila nezanimljiva, ali sada je svima interesantna jer se preko nje može otići na veliko takmičenje. To je sigurno važno za sve nas, istakao je novi selektor ,,sokola“.

Prosinečkom će ovo biti treći selektorski posao, nakon Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine.

- Kao selektor sam vodio Azerbejdžan tri i Bosnu i Hercegovinu dvije godine. Ovo je svakako veliki izazov za mene, a mislim da Crna Gora može sa svima da igra. Nadamo se da ćemo napraviti najbolji mogući rezultat. Treba nam podrška od svih. Naredne sedmice je žrijeb Lige nacija, pa ćemo moći više da pričamo. Imaćemo dosta vremena do Lige nacija da se pripremimo, dodao je Prosinečki.

Novi selektor je prilično upoznat sa crnogorskim igračima.

- Neke znam odranije, kao Vešovića kojem sam bio trener u Zvezdi. Znam mnogo o igračima, imamo kvalitet, vođe poput Savića, Jovetića i Marušića, ima i mlađih na koje računamo, a i tokom prijateljskih mečeva daćemo šansu igračima koji su do sada manje igrali, objasnio je Prosinečki.

Govorio je o atmosferi u timu kao ključu za dobre rezultate.

- Atmosfera u timu je nešto najvažnije, ali ona dolazi s rezultatima. Mnogo ću pričati s igračima i nadam se da ćemo napraviti dobru atmosferu, rekao je Prosinečki.

Hrvatski stručnjak podvukao je da je uvijek dobro sarađivao sa igračima iz Crne Gore.

- U generaciji ,,Čileanaca“ bili su Branko Brnović, Leković, Zirojević, Đurković, Mijatović... Sa Dejom Savićevićem sam igrao zajedno tri godine, bili su tu Radinović, Marović koji mi je bio pomoćnik u Zvezdi, Šabanadžović je ostao naš prijatelj... Uvijek sam imao dobre odnose sa Crnogorcima. Vole da kažu ono što misle i znaš na čemu si, zato su specifični i jednostavniji nego drugi, rekao je Prosinečki.

Novinarima se obratio i predsjednik FSCG Dejan Savićević.

- Prvi i jedini razgovor imali smo sa Prosinečkim. To kažem da bih otklonio sve sumnje, niko ni sa kim nije zvanično pregovarao osim sa Prosinečkim. Poslije prvog razgovora izrazio je želju da vodi Crnu Goru i poslije toga nije bilo uslovljavanja ni s jedne strane. Brzo smo postigli dogovor. Poslije žrijeba Lige nacija znaćemo koje su realne ambicije koje možemo da ostvarimo. Svako ko potpiše ugovor ima pritisak jer rezultati zadržavaju selektora. Nije to pitanje povjerenja u njega, da nemamo ne bismo ga doveli. Ima dovoljno utakmica da vidi kakva je ekipa i mi da vidimo kakav je on – naglasio je Savićević.