Preko 200 djevojčica iz deset osnovnih škola iz svih krajeva Crne Gore okupilo se nedjelju u Podgorici, u dvorani hotela ,,VOCO“, na festival igre i zabave, a u okviru projekta UEFA Playmakers, koji prvi put u našoj zemlji organizuje i sprovodi FSCG.

UEFA Playmakers je jedinstveni program baznog fudbala za djevojčice uzrasta od pet do osam godina, koji se realizuje u saradnji sa kompanijom Dizni, tako da se prvi fudbalski koraci prave uz Diznijeve čarobne priče, te junake iz nenadmašnih animiranih filmova.

Na taj način se, simbolično, ulazi i u bajkoviti svijet fudbala.

- Svi moramo da budemo zadovoljni kada vidimo ovoliko djevojčica i osmjehe na njihovim licima, kazala je Jadranka Pavićević, koordinatorka za ženski fudbal FSCG i projekt-menadžer UEFA Playmakers programa u Crnoj Gori.

UEFA Playmakers projekat počeo je sredinom septembra, edukacijom trenera/nastavnika(ca) u osnovnim školama ,,Mileva Lajović” i ,,Luka Simonović” (Nikšić), ,,Jugoslavija” (Bar), ,,Njegoš” (Danilovgrad), ,,Dašo Pavičić” (Herceg Novi), ,,Aleksa Bećo Đilas” (Mojkovac), ,,Maksim Gorki” (Podgorica), ,,Mustafa Pećanin” (Rožaje), ,,Radomir Mitrović” (Berane) i ,,Marko Miljanov” (Bijelo Polje).

Zatim su na teren stupile djevojčice, kroz posebne sesije napravile su prve fudbalske korake, koje su zajedno pokazale na nedjeljnom festivalu u Podgorici.

- Nastavnici rade sjajne stvari sa djevojčicama, sa mnogo ljubavi, entuzijazma i znanja su ušli u ovu priču, ističe Pavićević.

UEFA Playmakers programom širi se priča o ženskom fudbalu širom Crne Gore...

- Ovo je za mene i za djevojčice nešto novo i veoma pozitivno. Ovo je lijepa priča, donosi zabavu, igru, radost djevojčica. Ono što je važno jeste da imamo punu podršku roditelja, njihovi utisci su jako pozitivni, prisustvuju našim časovima i sesijama. Mislim da ova priča pokazuje da fudbal zaista jeste za djevojčice, kazala je Ivana Mihajlović, nastavnica u OŠ „Jugoslavija“.

- Pokrenuli smo program kako bismo proširili bazu, za klubove i reprezentaciju, ali i kako bismo promijenili svijest o ženskom fudbalu. Broj djevojčica koje učestvuju, kvalitetan rad nastavnika i podrška roditelja govore da smo na dobrom putu, rekao je Ivan Tatar, asistent u stručnom štabu naših nacionalnih selekcija i edukator FSCG za UEFA Playmakers projekat.

Festivalom u Podgorici zaokružen je prvi dio UEFA Playmakers priče u Crnoj Gori, koja se nastavlja sve do proljeća.

- Mislim da sve veći broj djevojčica voli i želi da igra fudbal, a na nama je da im to omogućimo. Naredni koraci i cilj FSCG je da djevojčicama pružimo što više mogućnosti, što više projekata i festivala, kako bi one mogle da igraju najljepšu igru na svijetu, istakla je Jadranka Pavićević.