Fudbaleri Crne Gore savladali su Litvaniju u pretposljednjem meču u kvalifikacionom ciklusu za odlazak na EURO 2024.

,,Hrabri sokoli“ pružilu su veoma dobru partiju i zasluženo slavili rezultatom 2:0.

Meč su obilježili Edvin Kuč i Stevan Jovetić, strijelci golova u uvodnim minutima prvog i drugog poluvremena. Kuč je postigao treći gol u trećem meču u dresu reprezentacije, dok je Jovetić nastavio da trese mreže u ulozi kapitena Crne Gore. U 73. utakmici za ,,sokole“ stigao je do 34 pogotka…

Bolji početak utakmice ,,sokoli“ vjerovatno nijesu mogli ni da zamisle. Visokim presingom potisnuli su rivala, a poslije lijepe akcije stigao je i vodeći gol. Kuč je sačekao povratnu loptu Jovetića i sa oko 20 metara je poslao u mrežu rivala.

Bio je to samo uvod u seriju dobrih šansi za Crnu Goru. U 21. minutu Driton Camaj je, nakon asistencije Jovetića, bio u šansi, ali mu je šut sa desetak metara odbranio Edvinas Gertmontas. Tri minuta kasnije Jovetić je blokiran, na odbijenu loptu natrčao je Milutin Osmajić i šutirao preko gola.

Dobar pokušaj kapiten ,,sokola“ imao je i u 38. minutu, međutim, čuvar mreže gostiju ponovo je bio siguran.

I po povratku sa odmora slična situacija na terenu i ponovo rani gol. Ovog puta, Camaj je pronašao Jovetića, koji je majstorski iskosa sa 15 metara udvostručio prednost naše ekipe.

Samo dva minuta kasnije moglo je biti i 3:0, ali je Camaj bio zamalo neprecizan sa ivice šesnaesterca. U 58. minutu Nikola Krstović je probao iz slobodnog udarca sa oko 20 metara i poslao loptu malo iznad prečke.

Sve vrijeme nakon toga Crna Gora je kontrolisala dešavanja na terenu, držala loptu u svom posjedu i diktirala tempo. Do trećeg gola na utakmici mogao je i Viktor Đukanović u 90. minutu – mladi ofanzivac ,,sokola“ bio je u kontri, koju je završio zamalo nepreciznim udarcem.

Našoj selekciji preostalo je još gostovanje Mađarskoj u posljednjem kolu grupe G kvalifikacija. Duel u Budimpešti igra se 19. novembra sa početkom u 15 časova.

 

Crna Gora – Litvanija 2:0

 

Gradski stadion, Podgorica. Gledalaca: 3.647.

Sudija: Artur Dias (Portugal)

Strijelci
1:0 – Edvin Kuč 3', 2:0 – Stevan Jovetić 48'

Žuti kartoni
Vujačić, Rubežić, Radunović, Kuč  – Crna Gora
Vorobjovas, Utkus, Lasickas - Litvanija

Crna Gora: Milan Mijatović, Risto Radunović, Igor Vujačić, Marko Vešović, Marko Janković (od 79. Stefan Lončar), Stevan Jovetić (od 69. Marka Vukčević), Nikola Krstović (od 79. Dušan Bakić), Edvin Kuč, Driton Camaj (od 75. Viktor Đukanović), Milutin Osmajić, Slobodan Rubežić.
Selektor: Miodrag Radulović.

Litvanija: Edvinas Gertmonas, Edvinas Girdvanis, Modestas Vorobjovas (od 63. Arvidas Novikovas), Gitis Paulauskas, Fedor Černih (od 82. Danijel Romanovski), Justas Lasickas, Vikintas Slivka, Gvidas Gineitis, Pijus Širvis (od 63. Klaudijus Upstas), Edgaras Utkus (od 63. Artur Dolžnikov), Rokas Lekiatas.
Selektor: Egaras Jankauskas.