Crna Gora biće domaćin kvalifikaciong turnira za kadetsko (U17) Evropsko prvenstvo koje će se održati u maju 2012. godine u Sloveniji.

Na žrijebu u Nionu određeno je da naša kadetska reprezentacija (igrači rođeni 1995. godine i kasnije) u grupi 11 ugosti selekcije Španije, Poljske i Malte.

Kvalifikacioni turnir za odlazak na Evropsko prvenstvo kojem je Crna Gora domaćin igra se od 19. do 24. oktobra naredne godine.

Naša zemlja bila je domaćin kvalifikacionog turnira za kadete prije dvije godine, kada su se u Podgorici i Nikšiću za plasman u elitnu rundu pored naše nadmetale selekcije Belgije, Danske i Hrvatske. Prvo mjesto na turniru pripalo je selekciji Hrvatske, dok je drugo mjesto zauzela selekcija Belgije.

Protivnici sa kojima će naši kadeti odmjeriti snage u oktobru naredne godine su selekcije sa izuzetnim rezultatima. Kadetska reprezentacija Španije osam puta je bila najbolja u svojoj konkurenciji na Starom konitnentu – posljednje titule Španci su osvojili 2007. i 2008. godine. Reprezentativci ove zemlje uvjek su u konkurenciji za najboljeg igrača turnira, a dovoljno je reći da je ova titula 2004. godine pripala kapitenu Arselala Sesku Fabregasu, dok je Bojan Krkić bio najbolji kadet Evrope 2007. godine.

Reprezentacija Poljske ima veliku tradiciju u kadetskoj konkurenciji. Poljaci su redovni učesnci elitne runde kvalifikacija i same završnice Evropskog prvenstva.

Selektor kadetske reprezentacije Crne Gore Sava Kovačević ocijenio je grupu kao izuzetno tešku.

- Kao i u prethodnom kvalifikacionom ciklusu imamo izuzetno tešku grupu. Španija je osam puta bila prvak Evrope i ubjedljivoj su najjači i u ovom trenutku. Poljaci su zemlja sa izuzetnom fudbalskom tradicijim, redovan učesnik same završnice Evropskoh prvenstva u kadetskoj konkurenciji. Favoriti smo objektivno jedino u duelu sa selekcijom Malte. Ovakav sistem takmičenja godina dana rada se provjerava na turniru koji traje šest dana, rekao je selektor Kovačević.

Kovačević je istakao Španiju kao glavnog favorita na turniru i dodao da u mlađim kategorijama domaćinstvo ne mora da bude prednost.

- U prethodnom ciklusu imali smo dosta pehova, nekoliko igrača koji su trebali da budu nosioci igre nisu imali pravo nastupa... Nadam se da ćemo na narednom kvalifikacionom turniru biti kompletni. Španija je favorit za osvajanje prvog mjesta, dok je na nama da se sa Poljacima borimo za drugo mjesto koje vodi u elitnu rundu kvalifikacija. Domaćinstvo na turniru u mlađim kategorijama ne mora da bude prednost, što se pokazalol i kada smo prvi put bili domaćini jednog kvalifikacionog turnira. To može da bude i dodatni pritisak na igrače, dodao je Kovačević.

Naša selekcija nalazila se na 48. mjestu liste UEFA prije žrijeba, pošto su prilikom određivanja pozicija uoči žrijebe uzeti rezultati koje su nacionalne kadetske reprezentacije ostvarile u prethodne tri godine, ne računajući posljednju kalendarsku godinu.

Plasman u elitnu rundu izboriće ekipe koje zauzmu prva dva mjesta u svim kvalifikacionim grupama kao i tri najbolje trećeplasirane ekipe.

Kvalifikacione grupe

Grupa 1 Grupa 2
Grupa 3
Grupa 4
Grupa 5
Grupa 6
Grupa 7
Norveška Portugal Škotska Češka Italija Engleska Belgija
Andora Rumunija Turska Rep. Irska Austrija Holandija Hrvatska
Mađarska Rusija San Marino Kazakstan Danska Letonija Ukrajina
Bjelorusija Finska Makedonija Lihtenštajn Kipar BIH Azerbejdžan
Grupa 8
Grupa 9
Grupa 10
Grupa 11
Grupa 12
Grupa 13
Gruzija Vels Sjeverna Irska Španija Slovačka Grčka
Švedska Srbija Fransuka Poljska Njemačka Švajcarska
Bugarska Jermenija Luksemburg Crna Gora Albanija Izrael
Moldavija Litvanija Farska Ostrva Malta Estonija ISland