Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG učestvovala na 14. UEFA Konferenciji edukatora u Švajcarskoj

Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG, koju su činili direktor dr Niko Raičković i sekretar i senior edukator Boris Ljutica, boravila je od 18. i 19. septembra u sjedištu UEFA u Nionu, na 14. Konferenciji edukatora  u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Na konferenciji pod nazivom ,,Shaping the future game: The collaborative approach to coaching“ (Oblikovanje buduće igre: Kolaborativni pristup trenerskom radu) učestvovali su svi centri za edukaciju trenera Evrope, kao i delegacije sa svih kontinenata predvođeni rukovodstvom edukacije FIFA.

Prestižni seminar bio je koncipiran kao interakcija i razmjena iskustava između edukatora trenera evropskih zemalja, teorijskih i praktičnih zadataka, kao i velikog broja radionica koje se tiču edukacije edukatora trenera, gdje je naša delegacija dala značajan doprinos u vidu diskusija i prezentacija.

Na seminaru su se posebno elaborirale teme iz ugla edukatora trenera o značaju i implementaciji posljednje trenerske Konvencije sa Kipra 2019. godine, čiji je potpisnik i CET FSCG. Najznačanija tema seminara u Švajcarskoj bila je o razvoju trenera edukatora u navedenim zemljama i omogućavanje njihovog profesionalnog statusa u matičnim savezima. Svaka od 55 zemalja učesnica je iznijela plan i program o značaju i ulozi edukatora trenera u prizmi edukacije sa akcentom na trenutnu situaciju. Značajnu temu o profesionalnom statusu edukatora trenera, svako iz svog ugla, predstavili su direktor edukacije UEFA Frank Ludolph, UEFA eksperti i članovi UEFA JIRA PANELA Rud Dokter iz Holandije i Genadle Skurtul iz Moldavije.

Profesionalnu mrežu edukatora predstavile su delegacije Slovenije i Srbije, dajući akcenat na njihovo stvaranje profesionalnih edukatora i značaju u razvoju edukatora i edukacije trenera u njihovim zemljama. Kris van der Hegen iz UEFA JIRA PANELA osvrnuo se na okvire kompetencija u ženskom fudbalu koje nalaže UEFA trenerska konvencija čiji smo potpisnici.

Drugog dana seminara UEFA Fitness expert Pol Balsom predstavio je plan i program realizacije UEFA ,,B“ Fitnes i UEFA ,,A“ Fitnes licence, koje će biti implementirane u narednom periodu u svim zemljama Evrope u prizmi edukacije trenera. Na kraju seminara, član UEFA JIRA PANELA Peki Boner istakao je nove trendove u specijalizaciji trenera golmana.

Zaključci sa seminara odnose se na različite probleme i situacije sa kojima se susrijeću edukatori trenera u zemljama učesnicama u implementaciji UEFA Trenerske konvencije kroz prizmu edukacije i jasna poruka i vizija UEFA da u narednim godinama status edukatora trenera mora biti profesionalan.