Fudbaleri Crne Gore na najbolji su način zaokružili 2010. godinu - "sokoli" su pod Goricom savladali Azerbejdžan sa 2:0 i upisali petu pobjedu na posljednjih šest utakmica.

Naša selekcija je bila jača od svih problema - od izostanka najvećih zvijezda, preko velike kiše zbog koje je teren bio izuzetno težak za igru, do vrlo dobro organizovanog protivnika koji je pokazao da pobjeda nad Turskom u prijateljskoj utakmici nije bila slučajna.

U prvom poluvremenu viđena je tvrda igra puna snažnih duela u kojoj je naša selekcija imala terensku inicijativu, nekoliko dobrih prilika, ali i očigledan jedanaesterac koji je promakao samo makedonskom sudiji Stavrevu. Gosti su prijetili samo udarcima iz daljine, ali dva najopasnija nisu ni završila u okviru gola koji je branio Mladen Božović.

Utakmica je prelomljena u 62. minutu kada je Pejović sa gotovo 30 metara poslao projektil u sami ugao gola gostiju koji je odlični golman Algajev mogao da isprati samo pogledom. Samo desetak minuta kasnije sve je bilo gotovo - Pejović je odlično centrirao sa lijeve strane, a Bećiraj glavom pogodio za nedostižnih 2:0.

Do kraja meča igrala je samo naša selekcija, koja je preko Vukčevića, Bećiraja i Damjanovića stavila na velike muke odličnog Algajeva koji je ipak uspio da sačuva svoju mrežu. Najbliži golu bio je napadač zagrebačkog Dinama koji je u finišu utakmice sam prošao trojicu igrača u šesnaestercu, ali je njegov udarac iz teške pozicije golman Azerbejdžana uspio da zaustavi uz pomoć stative. Selektor Kranjčar je ispunio obećanje, pa su šansu dobili gotovo svi igrači (zbog broja izmjena na klupi je ostao samo Tomašević), a prvu utakmicu u dresu "A" selekcije upisao je i Marko Ćetković.

- Iako smo bili oslabljeni, ostvarili smo pobjedu. Time smo pokazali da imamo dobar igrački kadar i da u svakom trenutku možemo da nadomjestimo nečiji izostanak. Kada se oporave Jovetić i Drinčić, vrati Vučinić i sa Poleksićem i Delibašićem imaćemo širok izbor igrača za nastavak kvalifikacija. Pejović je igrao dobro, to bih rekao i da nije postigao gol, dok smo ulaskom Bećiraja smo dobili kvalitet u napadu. Svi su igrali kolektivno i kvalitetno i to nam je donijelo pobjedu. Dao sam šansu i mladima da se nametnu i oni su je iskoristili – rekao je poslije meča selektor Crne Gore Zlatko Kranjčar.

Selektor Azerbejdžana Berti Vogts nije štedio riječi hvale za protivnika.

- Crnoj Gori je nedostajalo šest važnih igrača, a nama pet, ali smo i pored toga gledali dobru utakmicu. Moj tim je igrao dobro prvih 75. minuta, ali je domaćin pokazao koliko je dobar. Ne smijemo zaboraviti da je ovo tim koji je igrao neriješeno sa Engleskom, tim koji je pobijedio Švajcarsku, Bugarsku u gostima. Radi se o odlično organizovanoj ekipi punoj visokih i snažnih igrača, kompaktnoj na terenu, koja dobro zna šta želi u svakom trenutku. Drago nam je što smo danas bili gosti u Podgorici i želim našem domaćinu sve najbolje u nastavku kvalifikacija - rekao je njemački stručnjak.

Nastavak takmičenja u kvalifikacijama "sokole" očekuje tek u junu naredne godine, kada će u Podgorici gostovati Bugarska. Do tada je planirana bar jedna prijateljska utakmica koja će biti odigrana u FIFA terminu za reprezentativne utakmice.



Crna Gora - Azerbejdžan 2:0

Podgorica - Gradski stadion.
Gledalaca: 3.000.

Sudija: Aleksandar Stavrev (Makedonija).

Strijelci
1:0 - Pejović 62'
2:0 - Bećiraj 73'

Žuti kartoni
Jovanović, Savić - Crna Gora
Mamadov, Amirgulijev, Dževadov - Azerbejdžan

Crna Gora: M.Božović (od 46' Blažić), Pavićević (od 68' Savić), Baša, Batak, Pejović (od 76' Ćetković), Kašćelan, Peković (od 65' D.Božović), Fatić (od 59' Jovanović), Damjanović, Đalović (od 56' Bećiraj).

Azerbejdžan: Agajev, Junisoglu, Šukurov, Alahvardijev, Čertoganov, Mamadov (od 46. Gulijev), Alijev, (od 67. Džavadov), Abišov, Nadorov, Amirvulijev (od 84. Guluzada), Levin (od 74. Huseinov).