Selektor crnogorske fudbalske asocijacije Zlatko Kranjčar razgovarao je danas sa novinarima na terasi hotela "City" u Podgorici. Nakon dugog putovanja i kratkog odmora, naš selektor se osvrnuo na učinjeno u prvoj polovini naše kvalifikacione kampanje, ali i o onome što našu selekciju očekuje u mjesecima koji slijede.

- Ovo više nije san, ovo je stvarnost. Stvarnost je da je ova ekipa potvrdila kvalitet kroz sve ove rezultate do danas. Postavlja se pitanje da li su igrači i danas svjesni šta su napravili. Odigrati 0:0 u kolijevci fudbala i slušati na Vembliju crnogorske pjesme zaista je veličanstven uspjeh - kazao je Kranjčar.

Iskusni stručnjak naročito je bio zadovoljan što je Crna Gora protiv velikih protivnika pokazala taktičku zrelost i zavidan nivo discipline u igri, što je naročito došlo do izražaja protiv moćnog protivnika.

- Moram da konstatujem da smo sve četiri utakmice odigrali na rezultat. Utakmica na Vembliju je pokazala da smo u takmičarskom smislu zaskočili Engleze, da im nijesmo dali puno mogućnosti da razviju svoj stil igre. Imali su terensku incijativu i napadali su, ali nijesu bili efikasni i nijesu mogli sprovesti igru jer mi nijesmo dozvolili - osvrnuo se Kranjčar na magično veče u engleskom hramu fudbala.

Selektor je istakao da su nakon sjajnog starta u kvalifikacionog ciklusa ambicije porasle, ali ne iznad granica koje su ranije imale. Na pitanje novinara da li je bod na Vembliju vrhnac njegove trenerske karijere, on je istakao da će vrhunac ostvariti ukoliko se Crna Gora plasira na Euro 2012. godine.

- Ovaj bod je velik zato što je nasuprot nama bila jedna Engleska i jedan od najboljih trenera svijeta, Kapelo. Ali moj najveći rezultat biće ako se plasiram sa Crnom Gorom na Evropsko prvenstvo. Crna Gora ima kvalitet i potencijal za drugo mjesto. Te ambicije i dalje ostaju. Blizu smo tome i smatram da sa jednom pobjedom osiguravamo drugo mjesto. Ukoliko se poklope neki rezultati u martu, u duelima Bugarske i Švajcarske, odnosno Engleske i Velsa, mogla bi nam se otvoriti mogućnost da budemo najbolji drugi, ili možda čak i prvi - kazao je Kranjčar.

Kranjčar žali što na Vembliju nije mogao da računa na Vučinića, navodeći da bi rezultat mogao biti i povoljniji.

- Vučinić je, s obzirom na postavku protivničke odbrane sa Ferdinandom i Leskotom, mogao puno uraditi i dovesti ih u mat poziciju. Moram istaći da u Londonu nijednog trenutka nisam razmišljao o porazu, već samo mogućnosti da se ne izgubi. Bojao sam se da igrači ne padnu pod pritisak odgovornosti i da Englezi ranim golom ne dođu u situaciju da nas pobjede visokom rezultatom. Na sastanku sam predočio igračima da smo u stanju da ne izgubimo, da imaju potencijal i kvalitet i da ne moraju biti u podređenom položaju i nakon tog sastanka bio sam siguran da ćemo ostvariti pozitivan rezultat - rekao je naš selektor.

Narednu utakmicu "hrabri sokoli" igraju 17. novembra protiv Azerbejdžana, na kojoj će selektor Kranjčar dati priliku igračima koji u dosadašnjem toku kvalifikacija nisu imali veliku minutažu.