Crnogorska fudbalska reprezentacija nastavila je da šokira svjetsku javnost - nakon tri pobjede u prve tri utakmice, naša selekcija je remizirala bez golova na "Vembliju" protiv moćne Engleske, iako u timu nije bilo povrijeđenog kapitena Mirka Vučinića.


Selektor Zlatko Kranjčar uporno je iz dana u dan ponavljao da naša selekcija ima kvalitet da napravi pozitivan rezultat u engleskom hramu fudbala, ali je malo ko u to vjerovao kada je u ranim popodnevnim časovima bilo jasno da kapiten Vučinić neće nastupiti zbog mišićnih problema. Važno je da su u riječi selektora vjerovali igrači koji na najbolji način demonstrirali da se uz pravi pristup, želju, disciplinu i veliko srce može izaći na kraj i sa superzvijezdama kakve ima Engleska.

Nakon uvodne razmjene udaraca (prve prilike propustili su Krauč i Đalović), "hrabri sokoli" su pokazali da imaju lijek za brze napadače domaćih, naročito Janga i Džonsona koji su vodili pravi rat sa mladim Savićem i odličnim Jovanovićem. Englezi su prijetili uglavnom iz prekida, ali je Crna Gora bez većih problema do poluvremena sačuvala svoju mrežu netaknutom.

Domaćin je u nastavku krenuo mnogo agresivnije, ali ni to nije dalo željeni rezultat. Najveće zasluge za to ima sjajni golman "sokola" Mladen Božović koji je bravuroznim intervencijama zaustavio odlične udarce Runija (dva puta) i Berija. Sredinom drugog poluvremena svoj "minut slave" dobili su i crnogorski navijači čije su navijanje njihove engleske kolege nagradile gromoglasnim aplauzom.

Crna Gora je kontrolisala igru i rezultat, ali je imala i veliku priliku da upiše pobjedu - u 73. minutu Bećiraj je proletio pored Džonsona i oštro centrirao, da bi na odbijenu loptu naletio Jovanović (nešto ranije preuzeo je kapitensku traku od Boškovića) i fantastičnim volej udarcem pogodio prečku protivničkog gola.

Zahvaljujući
bodu na "Vembliju" Crna Gora je zadržala čelo grupe sa deset osvojenih bodova iz četiri utakmice, tri više od drugoplasirane Engleske koja ima i utakmicu manje. Po tri boda imaju Švajcarska, koja je večeras deklasirala Vels sa 4:1, i Bugarska, dok je Vels posljednji bez bodova.

Narednu kvalifikacionu utakmicu naša selekcija igra u Podgorici protiv Bugarske, dok će u međuvremenu igrati još dva meča - 17. novembra u Crnoj Gori će gostovati Azerbejdžan, dok će uskoro biti poznat i protivnik u martovskom terminu.

 



Engleska - Crna Gora 0:0

London - Stadion: "Vembli".
Gledalaca: 73.451.

Žuti kartoni
Džudović, Savić, Baša, Kašćelan - Crna Gora
Runi, Jang, Beri, Dejvis - Engleska

Engleska: Hart, Džonson, Kol, Džerard, Ferdinand, Leskot, Jang (Vrajt - Filips), Beri, Krauč (Dejvis), Runi, Džonson.

Crna Gora: M.Božović, Savić, Džudović, Baša, Jovanović, Peković, Zverotić, Vukčević, Novaković (Kašćelan), Bošković, Đalović (Delibašić).