Futsal reprezentacija Crne Gore takmičiće se u A grupi preliminarne runde kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2011. godine. Naša selekcija će od 20. do 24. januara na turniru u Turskoj igrati protiv domaćina, Švajcarske i Moldavije.

Na žrijebu koji je održan danas u Nionu našle su se 42 reprezentacije, što je novi rekord takmičenja (prvi put u ovom takmičenju učestvovaće Island, Norveška, San Marino i Švajcarska), od kojih je 18 najboljih po rejtingu direktno uvršteno u drugi krug kvalifikacija. Za plasman u ovu rundu, naša selekcija će morati da osvoji prvo mjesto u svojoj grupi.

Pobjednici grupa kvalifikacione runde i pet najboljih drugoplasiranih selekcija pridružiće se domaćinu Hrvatskoj na završnom turniru Evropskog prvenstva.

- Dobra je stvar što smo već imali priliku da upoznamo određene rivale. Sa Turskom smo već igrali na turnirima i smatram da su najveći favorit za prvo mjesto u našoj grupi. Oni su posljednjih godina puno uložili u mali fudbal, a to što su se prihvatili organizacije dovoljno govori koliko ozbiljno pristupaju ovom ciklusu. Švajcarska je debitant u ovom takmičenju, a mi smo ih upoznali prije par godina na turniru u Palma de Majorki. Iako zvuče kao atraktivan protivnik, mislim da nemaju kvalitet da se bore za prvo mjesto. Moldavija mi je potpuna nepoznanica, ali iz dosadašnjeg iskustva mogu reći da su sve ekipe iz bivšeg SSSR-a uvijek neugodni protivnici na ovakvim turnirima - kaže selektor crnogorske reprezentacije Sveto Ljesar.

Naš stručni štab očekuje mnogo posla u predstojećem periodu - proces selektiranja i pripreme igrača za turnir neće biti lak, naročito kada se uzme u obzir da je posljednju utakmicu naša selekcija odigrala prošlog marta u Makedoniji.

- Nije lako napraviti ekipu u ovakvim uslovima. Liga još nije ni krenula, a prosjek godina igrača koji u njoj nastupaju raste iz sezone u sezonu. Nije lako motivisati mlade igrače da se odluče za futsal, naročito u amaterskim uslovima koji ih okružuju. Na nama je da damo sve od sebe i kroz disciplinu i ozbiljan rad stvorimo ekipu koja će dostojno predstavljati našu zemlju na turniru u Turskoj - zaključio je Ljesar.

Preliminarni krug kvalifikacija (20-24. januar 2011.)
Grupa A: Moldavija, Turska (domaćin), Crna Gora, Švajcarska.
Grupa B: Grčka, Letonija, Jermenija, Island (domaćin).
Grupa C: Makedonija (domaćin), Gruzija, Engleska, Estonija.
Grupa D: Litvanija, Francuska, Bugarska, Malta (domaćin).
Grupa E: Finska (domaćin), Kipar, Albanija, San Marino.
Grupa F: Izrael, Andora, Republika Irska (domaćin), Norveška.

Kvalifikaciona runda (24-27. februar 2011.)
Grupa 1: Španija, Azerbejdžan (domaćin), Kazahstan, pobjednik grupe D.
Grupa 2: Rusija, Srbija, Holandija (domaćin), pobjednik grupe E.
Grupa 3: Portugal, Bjelorusija, Poljska (domaćin), pobjednik grupe C.
Grupa 4: Češka, Rumunija (domaćin), Slovačka, pobjednik grupe F.
Grupa 5: Ukrajina (domaćin), Mađarska, Belgija, pobjednik grupe A.
Grupa 6: Italija, Slovenija (domaćin), Bosna i Hercegovina, pobjednik grupe B.