Povodom informacije objavljene na zvaničnoj Facebook stranici FK „Sutjeska“, kao i velikom broju medija, vezanih za utakmicu 32. kola Meridianbet 1. CFL između FK „Sutjeska“ i FK „Budućnost“, Komisija za bezbjednost i sigurnost Fudbalskog saveza Crne Gore koristi priliku da putem ovog saopštenja u cjelosti informiše sportsku i cjelokupnu crnogorsku javnost o razlogu donošenja odluke o odigravanju pomenute utakmice bez prisustva publike.

Komisija za bezbjednost i sigurnost Fudbalskog saveza Crne Gore obavijestila je FK „Sutjeska“ i FK „Budućnost“ da će se utakmica 32. kola Meridianbet 1. CFL, zakazana za 29.04.2023. godine sa početkom u 20:00 časova, odigrati bez prisustva publike na osnovu prethodne razmjene informacija sa Upravom policije i u skladu sa njihovom procjenom.

Uprava policije uputila je 26.04.2023. godine Komisiji za bezbjednost i sigurnost FSCG dopis na osnovu kojeg je donijeta odluka, a u kojem se navodi sljedeće: 

„ Postupajući po vašem dopisu, broj i datum gornji, obavješavamo Vas da je Uprava policije Crne Gore preduzela sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti i u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, a povodom odigravanja fudbalske utakmice između FK Sutjeska i FK Budućnost, koja je zakazana za 29.04.2023. godine, sa početkom u 20.00 časova, na gradskom stadionu u Nikšiću.
S tim u vezi, obavještavamo Vas da smo, dopisom Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, br.783 od 26.04.2023. godine, informisani da gradski stadion u Nikšiću trenutno ne ispunjava uslove za bezbjedno odigravanje navedene utakmice uz prisustvo gledalaca iz razloga što je u toku njegova rekonstrukcija, kao i da radovi na određenim prilaznim putevima još traju i vidno je postojanje veće količine građevinskog materijala i šuta oko stadiona kojim bi se mogla ugroziti bezbjednost svih učesnika sportske priredbe.
Imajući u vidu naprijed navedeno, kao i činjenicu da je utakmica proglašena „utakmicom povećanog rizika“, da je najavljeno prisustvo navijača oba kluba, i da je u prethodnom periodu, u Nikšiću, već dolazilo do narušavanja javnog reda i mira na utakmicama pomenutih klubova, istu treba organizovati bez prisustva gledalaca.“

Komisija za bezbjednost i sigurnost donijela je odluku uvažavajući mišljenje Uprave policije iako je stav Komisije i Fudbalskog saveza Crne Gore bio da se derbi meč 32. kola Meridianbet 1. CFL igra uz prisustvo publike, odnosno navijača oba kluba. 

Komisija za bezbjednost i sigurnost
Predsjednik,
Dragoljub Sekulić