Senior menadžer za razvoj omladinskog fudbala u Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA) Olivier Doglia boravio je prethodnih dana u posjeti Fudbalskom savezu Crne Gore.

Tokom prethodne posjete, u oktobru 2021. godine, Doglia je govorio o potrebi osnivanja akademije, koja bi okupljalja najtalentovanije mlade fudbalere iz cijele države. Godinu i po kasnije, FSCG je pokretanjem ,,Škole fudbala FSCG“ napravio veliki korak ka tome, istovremeno praveći sjajan rezultat plasmanom polaznika tog projekta u elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

- Kada sam prethodni put boravio u Podgorici, osnivanje akademije je bila samo ideja. Međutim, u međuvremenu je urađeno dosta i do sada su napravljeni veliki koraci ka osnivanju akademije. Nije lako pokrenuti sve to i, zahvaljujući vašem predsjedniku Savićeviću i generalnom sekretaru Đurđevcu, ideja je zaživjela i rezultati se već vide. Osim što morate imati osnovne uslove za rad i trening, morate sarađivati sa klubovima, kao i porodicama tih mladih igrača, posebno zbog njihovog školovanja. Ti mladi momci su dobili priliku da praktično svakodnevno rade sa najboljima u državi i napredak je očigledan, kaže Doglia.

Prema njegovim riječima, dosadašnji rad ,,Škole fudbala“ treba da bude motiv da FSCG nastavi sa ovakvim, ali i razvija još veće projekte ovog tipa.

- Fudbalski savez je pokazao da može da iznese ovako kompleksne izazove. Ono što je urađeno prošle godine sa generacijom igrača rođenih 2006. godine je pravi iskorak u tom smjeru. Vrijeme je za sljedeći korak osnivanju akademije, koja bi bila prepoznata u cijeloj državi kao mjesto u kojem se stvaraju najbolji fudbaleri. Dosta je posla do tog nivoa, pogotovo jer se moraju uključiti mnogi vanfudbalski subjekti. Siguran sam da je sve to moguće ostvariti u Crnoj Gori. Svakako da ćete u tom imati pomoć Uefe, istakao je Doglia.

Za kraj je poželio kadetskoj reprezentaciji Crne Gore uspješan nastup u elitnoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koja se igra od 22. do 28. marta.

- Prethodnih dana bio sam na treninzima ekipe, razgovarao sa selektorom i ljudima iz stručnog štaba. Poželio sam im mnogo sreće na turniru u Velsu i mislim da Crna Gora ima kvalitet da se nosi sa Velsom, Škotskom i Islandom. Ono u čemu smo se saglasili je da su sva tri protivnika najjači na fizičkom planu, tako da će to biti najveći izazov. Fantastična stvar je što je, kako sam čuo, već nekoliko igrača iz te generacije debitovalo za seniorske timove i imaju određenu minutažu. To će sigurno donijeti novi kvalitet reprezentaciji, zaključio je Doglia.