Omladinska reprezentacija Crne Gore izborila je plasman u elitnu rundu kvalifikacija za U19 Evropsko prvenstvo! Izabranici Aleksandra Miljenovića savladali su Tursku rezultatom 2:1 u posljednjem kolu tunira prve runde kvalifkacija koji je održan u Makedoniji.

Prvo mjesto na turniru pripalo je Turskoj, naša selekcija je na drugom mjestu, dok je domaćin turnira, selekcija Makedonije zauzela treću poziciju. Na poslednjem mjestu, bez osvojenih bovoda, je selekcija Farskih Ostrva. Ovo će biti četvrto učešće naših omladinaca na tunirima elitne runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Današnji susret riješen je u prvih 20. minuta igre koji su obilovali uzbzđenjima. „Sokolići“ su odlično počeli susret i već nakon šest minuta došli do prednosti fenomenalnim pogotkom Jovana Baošića – nakon ubacivanja Jankovića štoper naše selekcije udarcem glavom sa 15. metara matirao je nemoćnog Demira.

Sedam minuta kasnije sudija Jan Valašek na asistenciju pomoćnika pokazao je na bijelu tačku zbog navodnog prekršaja Šarkića u svom kaznenom prostoru. Ipak, udarac Demirićija sa "kreča" zaustavio je Kordić. 

Već u sledećem napadu naša selekcija došla je do dva gola prednosti. Janković je povukao kontru, proslijedio loptu do Ćosića koji je udarcem sa osam metara matirao protivničko golmana.

Sudijska greška pomogla je Turcima da dođu do pogotka, pošto je Tufan nakon kornera prvo napravio prekršaj nad Kordićem (naš golman zaradio posjekotinu) a nakon toga ubacio loptu u mrežu sa tri metra.

Do kraja susreta naši omladinci su strpljivom i sigurnom igrom uspjeli da sačuvaju prednost koja je bila neophodna za plasman u elitnu rundu kvalifikacija.

- Najvažnije je bilo pred utakmicu uvjeriti igrače da mogu da naprave dobar rezultat i u tome smo uspjeli. Igrači su maksimalno motivisani ušli u meč i pokazali nevjerovatnu borbenost, želju i htjenje da ostvare pobjedu. U prvih 20 minuta je riješen konačan rezultat, a i Turska je imala promašen penal, ali smo danas zaista odigrali taktički dobru i veoma zrelu utakmicu kada se uzmu u obzir godine. Ova utakmica je bila posebno teška, ne samo iz razloga što su Turci najbolja ekipa na terenu, već i zato što je ovo bila posljednja utakmica u pet dana i kada su igrači iscrpljeni i fizički ali i psihički zbog nesrećnog poraza od Makedonije. Sve u svemu zaista smo ostvarili veliki uspjeh ako se uzme u obzir i činjenica da smo na turnir doputovali bez šest standardnih igrača. I na kraju, još jednom sve čestitke igračima za pružene igre na ovom turniru, rekao je Miljenović.

 


Crna Gora – Turska 2:1

Strumica – Stadion Mladost.

Sudija: Jan Valašek (Slovačka).

Strijelci
1:0 – Jovan Baošić 6'
2:0 – Marko Ćosić 13'
2:1 – Ozan Tufan 19'

Žuti kartoni
Danilo Šarkić, Jovan Baošić – Crna Gora
Batuhan Isčler – Turska

Crveni karton
Batuhan Isčler – Turska

Crna Gora: Marko Kordić, Andrija Vukčević, Marko Janković, Marko Ćosić (Idriz Toskić), Danilo Šarkić, Mirens Pepić, Vladan Karadžić (Stefan Milošević), Miloš Milović, Jovan Baošić, Milan Vušurović, Marko Ilinčić (Žarko Grbović).

Turska: Murat Demir, Egmen Zengin, Batuhan Isčler, Ergtugrlu Ersoj, Ozan Tufan, Muhamed Demirići, Emre Tasedamir, Hasan Ajaroglu (Sevki Činar), Dogan Erdogan, Mustafa Alintas (Atabej Čiček), Berkant Taškaran (Rečep Nijaz).