Od nastajanja ideje o rekonstrukciji ili bolje reći izgradnji fudbalskog stadiona na Cetinju, FSCG je osjećao ne samo potrebu već i obavezu da pomogne u njegovoj realizaciji. Bio je to odgovoran odnos saveza prema istoriji ovog grada, prema Lovćenu kao najstarijem crnogorskom fudbalskom klubu, kao i prema generacijama izuzetnih igrača koji su stasavali na Obilića poljani.

Svečanim polaganjem kamena temeljca počeli su radovi na izgradnji stadiona „Sveti Petar Cetinjski“ na Cetinju.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević ozvaničili su početak radova na izgradnji stadiona, koji će zadovoljavati kriterijume UEFA i FIFA, biti dom cetinjskih klubova ali i mjesto na kojem će zvanične utakmice igrati nacionalne selekcije Crne Gore.

Predsjednik Savićević je prilikom polaganja kamena temeljca za stadion „Sveti Petar Cetinjski“ izrazio zadovoljstvo što je danas započeta realizacija projekta koji će biti od kapitalnog značaja za crnogorski fudbal.

- Pričinjava mi izuzetno zadovoljstvo što danas započinjemo radove na, za fudbal izuzetno važnom projektu, fudbalskom stadionu u čijoj će izgradnji značajno učestvovati i FSCG. Od nastajanja ideje o rekonstrukciji ili bolje reći izgradnji fudbalskog stadiona na Cetinju, FSCG je osjećao ne samo potrebu već i obavezu da pomogne u njegovoj realizaciji. Bio je to odgovoran odnos saveza prema istoriji ovog grada, prema Lovćenu kao najstarijem crnogorskom fudbalskom klubu, kao i prema generacijama izuzetnih igrača koji su stasavali na Obilića poljani. Pripreme za današnji dan i početak radova su možda malo duže trajale, ali smo svi zajedno, i Prijestonica, i Vlada i FSCG željeli da potpuno spremni uđemo u njegovu realizaciju, prije svega da imamo kvalitetan projekat i stabilne izvore finansiranja. Mislim da smo u tome uspjeli i da će u predviđenom roku radovi biti završeni. Stadion će, iz ugla Fudbalskog saveza, biti od kapitalnog značaja za crnogorski fudbal. Osim što će na njemu svoje zvanične utakmice igrati cetinjski klubovi, namjera nam je da i naše nacionalne selekcije, počev od A reprezentacije pa do mlađih kategorija, svoje zvanične utakmice igraju na ovom sportskom objektu. Posebno iz razloga jer će stadion, kada bude završen, ispunjavati sve veoma stroge kriterijume UEFA i FIFA, rekao je predsjednik FSCG.

Savićević je naglasio da je Fudbalski savez ulaganjem u izgradnju stadionu na Cetinju nastavio rad na poboljšanju infrastukture u Crnoj Gori i još jednom najavio nove značajne projekte širom zemlje.

Foto: Vlada Crne GoreFoto: Vlada Crne Gore

- Učešće u finansiranju izgradnje stadiona na Cetinju samo je nastavak ulaganja FSCG u fudbalsku infrastrukturu. Od početka 2008. godine do današnjeg dana, savez je u klupske objekte za poboljšanje uslova za treniranje i odigravanje utakmica uložio 8 miliona eura a kao podršku za svakodnevno funkcionisanje klubova Prve i Druge lige i naših regionalnih centara više od 5 miliona eura. Dakle, za ova dva segmenta savez je u proteklih 10 godina opredijelio preko 13 miliona eura. Podsjećam, širom Crne Gore izgrađeno je 15 terena sa vještačkom podlogom, a rekonstruisano je i desetak glavnih terena. Da bi Gradski stadion u Podgorici zadovoljavao kriterijume UEFA  i FIFA, uloženo je 1,5 miliona eura, svim regijama su obezbijeđene prostorije za kvalitetno funkcionisanje, dok je savez za potrebe svojih selekcija izgradio nacionalni Trening kamp a za rad administracije Kuću fudbala FSCG. Da na tome nećemo stati, pokazuje i naša značajna finansijska podrška izgradnji ovog stadiona ali i projekata koji su u toku ili u najskorijoj budućnosti treba da se realizuju. Pomenuću samo najznačajnije. U Beranama su u toku završni radovi na rekonstrukciji istočne tribine i svlačionica, tako da će već od proljećne sezone ovaj stadion imati potpuno drugačiji izgled i sadržaje. U poodmakloj fazi su radovi na stadionu sa prirodnom travom za potrebe Mladosti iz Lješkopolja, a nadam se da ćemo uskoro usaglasiti sve stavove oko izgradnje potpuno nove tribine na stadionu u Nikšiću i zaokruživanju stadionskog kompleksa u Tuzima.

Vjerujem da će fudbalska slika koju šaljemo sa naših terena, kada ovi projekti budu realizovani, biti mnogo bolja i ljepša i da ćemo sa mnogo više optimizma gledati na našu fudbalsku budućnost, dodao je Savićević.

Predsjednik našeg saveza pozvao je sve zainteresovane opštine i klubove koji imaju infrastrukturne projekte da se obrate Fudbalskom savezu.

- Fudbalski savez i sa ovog mjesta poziva opštine i klubove da nam se, ukoliko su zainteresovani, jave da razgovaramo o zajedničkim projektima i investicijama u fudbalsku infrastrukturu. Ukoliko njihovi predlozi i projekti budu konkretni i kvalitetni, kao što je ovaj koji započinjemo danas, onda sam siguran da ćemo sarađivati i da ćemo ih realizovati. Na kraju, još jednom izražavam zadovoljstvo početkom radova na stadionu na Cetinju uz uvjerenje da će njegovom izgradnjom na dobitku biti ne samo prijestonica već i Crna Gora, zaključio je Savićević.

Predviđeno je da radovi na izgradnji stadiona „Sveti Petar Cetinjski“ traju tri godine.