Izlizana fudbalska floskula "ostaviti srce na terenu" sinoć je na Gradskom stadionu u Podgorici dobila novu dimenziju - crnogorska fudbalska reprezentacija dala je i posljednji atom snage i na sjajan način se suprotstavila jednoj od najjačih svjetskih selekcija. Primjer hrabrosti, želje i karakter, na žalost, ovog puta nije donio rezultat - Poljska je slavila sa 2:1 i učvrstila se na čelu grupe sa šest bodova prednosti u odnosu na našu selekciju.

Prvo poluvrijeme pripalo je gostima koji su dominirali posjedom lopte, ali je odbrambena varijanta koju je majstorski postavio Ljubiša Tumbaković ostavila vrlo malo prostora Poljacima da tu prednost iskoristi. Na žalost, jedan slobodan udarac sa ivice šesnaesterca bio je dovoljan sjajnom Levandovskom da pokaže klasu i donese prednost svom timu.

Primljeni gol nije poljuljao samopouzdanje naše selekcije, čak je natjerao da u drugom poluvremenu bude agresivnija i na polovini protivnika. Nagrada za hrabru igru stigla je u 63. minutu kada je Mugoša fantastično skočio i zakucao loptu glavom u mrežu posle odličnog centaršuta Kojaševića. Izjednačenje je dalo krila našoj selekciji, pa je u narednim minutima Poljska grčevito branila svoj gol od opasnih pokušaja Crne Gore. Domaćin je naročito opasan bio nakon prekida, a "meč loptu" je propustila u 71. minutu kada je Šofranac sa pet metara loše šutirao glavom.

Surova kazna za ovaj promašaj stigla je osam minuta kasnije kada je najbolji Zjelinski lansirao Piščeka samog na naš gol, a odlični bek majstorskim lobom matirao nemoćnog Božovića...

Rezultat nije bio pozitivan, ali sve drugo jeste - nikad mlađa selekcija Crne Gore je u duelu sa moćnim protivnikom pokazala da stasava u ozbiljnu, "fajtersku" ekipu, koja srcem i kolektivom može da se suprotstavi svakoj selekciji svijeta. Uprkos neopspornom kvalitetu, koji u određenim linijama tima doseže čak i svjetsku klasu, Poljska je večeras u Podgorici bila sve osim dominantan rival. Prepuni stadion pod Goricom je prepoznao to i svoje ljubimce nagradio pjesmom i gromoglasnim aplauzom. Podrškom kakva će im trebati i u narednih pet utakmica, odnosno pet finala kako ih je kapiten Stefan Savić nedavno opisao.

Prvo od tih finala igra se u junu, kada će naša selekcija u Podgorici dočekuje Jermeniju.


Crna Gora - Poljska 1:2

Gradski stadion, Podgorica
Gledalaca: 10.439

Sudija: Viktor Kasaj (Mađarska)

Strijelci
0:1 - Levandovski 63'
1:1 - Mugoša 63'
1:2 - Pišček 82'

Žuti kartoni
Savić, Mugoša, Vešović, Šofranac - Crna Gora
Glik - Poljska

Crna Gora: Mladen Božović, Aleksandar Šofranac, Nikola Vukčević, Marko Vešović, Stefan Mugoša, Fatos Bećiraj, Damir Kojašević (od 81. Mirko Ivanić), Aleksandar Šćekić (od 86. Luka Đorđević), Filip Stojković, Adam Marušić (od 90+2. Mirko Vučinić). Selektor: Ljubiša Tumbaković.

Poljska: Lukaš Fabianski, Mihal Pazdan, Artur Jedrejčik, Krištof Mačinski (od 90+2. Tajago Cionek), Karol Lineti (od 78. Lukaš Teodorčik), Robert Levandovski, Kamil Grosicki (od 90+5. Slavomir Peško), Kamil Glik, Jakub Blaščikovski, Pjotr Zielinski, Lukaš Pišček. Selektor: Adam Navalka.