Direktor GrassRoots kancelarije FSCG Zoran Mijović i njegov asistent i koordinator za ženski fudbal Sandra Mijović prethodne sedmice su boravili u Rimu, gdje su prisustvovali redovnoj godišnjoj Konferenciji za ženski fudbal koju organizuje FIFA.

Na konferenciji su učestvovali svi predstavnici saveza članica UEFA, odnosno njihovi selektori i tehnički direktori ili koordinatori za razvoj fudbala među nježnijim polom. Tokom četiri radna dana najviše vremena posvećeno je temama o razvoju ženskog fudbala, takmičenja za djevojčice i žene, kao i planovima Fife za razvoj ženskog fudbala u periodu od 2012. do 2015. godine. Poseban akcenat stavljen je na razvoj baznog fudbala za djevojčice, kao kvalitetne baze za razvoj ženskih klubova i njihovih takmičenja.

Svaka delegacija je dobila posebne materijale za rad sa djevojčicama, specijalan program za rada sa golmanima u ženskom fudbalu i najnoviji program kondicione pripreme kod žena. Selektor Mijović će kompletan materijal predati svim trenerima koji rade u ženskim fudbalskim klubovima u Crnoj Gori.

- Tokom konferencije imali smo nekoliko veoma značajnih sastanaka sa odgovornim ljudima iz Fife i Uefe, koji su izrazili veliko zadovoljstvo napretkom razvoja ženskog fudbala u Crnoj Gori. Naša zemlja je procentualno zabilježila najveći porast u Evropi prema broju novoformiranih klubova i registrovanih igrača, uz formiranje dvije nacionalne selekcije - kaže koordinator za ženski fudbal Sandra Mijović.

U razgovoru sa Jergom Neferom, direktorom za edukaciju i razvoj u Fifi, Maji Kruz Blanko glavnim menadžerom za razvoj ženskog fudbala u Fifi i Emili Šou, glavnim menadžerom za razvoj ženskog fudbala u Uefi, FSCG je dobio ponudu za saradnju i pomoć FIFA u razvoju ženskog fudbala u Crnoj Gori, na osnovu koje je dogovorena organizacija FIFA seminara za edukaciju trenera u ženskom fudbalu u našoj zemlji. Uz to naša delegacija je iskoristila sastanak sa predstavnicima evropskih zemalja i da stupi u kontakte sa selektorima koji su zainteresovani za odigravanje prijateljskih utakmica sa ženskim crnogorskim selekcijama.