Selektor crnogorske futsal reprezentacije Sveto Ljesar pozvao je 16 igrača na pripreme pred odlazak na preliminarni kvalifikacioni turnir za futsal Euro 2012. godine. Pripreme će početi sjutra u Tivtu, tradiocionalnoj bazi naše futsal selekcije, a trajaće do 18. januara kada će Ljesar saopštiti konačan spisak od 14 putnika za Tursku.

- Nekako po navici, pripreme ćemo odraditi u Tivtu gdje zaista imamo optimalne uslove za rad. Problem je što ćemo imati svega sedam dana za pripreme, što je veoma kratak period da se igra unaprijedi na taktičkom planu. Pripreme većine evropskih ekipa traju dva do tri mjeseca, što omogućava igračima da na terenu misle kao jedan i razumiju se u djeliću sekunde. Nama, s druge strane, ostaje da se oslonimo na talenat i sirovi kvalitet koji imamo, a pitanje je da li će to biti dovoljno za dobar rezultat. Ipak, ja sam optimista u životu i da nisam takav sigurno nikada ne bih prihvatio ni mjesto selektora - rekao je uoči početka priprema selektor Ljesar.

Najveći problem naše selekcije biće upravo uigravanje ekipe u kratkom periodu, pošto je ovaj tim u minuloj godini odigrao samo četiri međunarodne utakmice. Crna Gora je u martu dva puta poražena u Makedoniji, dok je u decembru lako izašla na kraj sa selekcijom San Marina.

- Futsal u Crnoj Gori živi na amaterskim osnovama i potrebno je još puno ulaganja da bi se podigao na noge i na klupskom i na reprezentativnom nivou. FSCG je uložio veliki napor da obezbijedi kontrolne utakmice sa jačim selekcijama, ali svi oni mjesecima, pa čak i godinama unaprijed imaju zakazane utakmice i turnire. Tako smo mi u 2010. godini uspjeli odigrali samo četiri utakmice, što svakako nije dovoljno za pravo uigravanje. Iskustvo se u sportu stiče se utakmicama, a ne godinama. A naše igrače godine stižu, a utakmica ima vrlo malo. Ne možete protiv San Marina imati isto psihološko opterećenje kao kada vas "pritisne" neka jaka selekcija. Umjesto da ispravljamo greške u pripremnom periodu, mi to radimo na turniru što je strahovito teško, ponekad i nemoguće - rekao je Ljesar.

Kao problem, naš selektor je istakao i činjenicu da većina naših reprezentativaca nema klub, već formu održava igranjem na različitim turnirima u okruženju.

- Liga broji samo četiri kluba, a nivo fudbala je malo jači od rekreativnog. Većina standardnih reprezentativaca nema klub, pa mali fudbal igraju na turnirima u zemlji i okruženju. Ipak, ne treba kukati. Kvalitet postoji i volio bih da ovi momci to potvrde, jer su svojim radom i odgovornim pristupom prema obavezama zaslužili da naprave dobar rezultat. Siguran sam da bi Crna Gora uz kvalitetan rad i dalja ulaganja u narednom periodu, po snazi vrlo brzo ušla među deset najjačih evropskih selekcija - smatra Ljesar.

Naša selekcija će od 21. do 24. januara u Izmiru pokušati da izbori prolaz u drugu kvalifikacionu rundu u konkurenciji domaćina Turske, Moldavije i Švajcarske. U narednu rundu idu samo pobjednici grupa, a pobjednik grupe A igraće u petoj kvalifikacionoj grupi sa domaćinom Ukrajinom, Mađarskom i Belgijom.

- Teško je reći kolike su nam šanse na turniru, s obzirom da svi naši protivnici mnogo ulažu u mali fudbal. Turska posljednjih godina puno ulaže u futsal i sigurno se ne bi prihvatila ni organizacije turnira da ne želi prolaz u naredni krug. Domaći teren puno znači na ovim turnirima, pa vjerujem da je naša najveća šansa upravo u utakmici protiv domaćina. Moldavija je velika nepoznanica, znamo samo se radi o istoj školi malog fudbala koju praktikuju Rusija, Bjelorusija i ostale bivše države SSSR-a koje u samom vrhu ovog sporta. Švajcarska je tek počela da se interesuje za futsal, pa smatram da je najslabiji tim u grupi. Naša želja je da pokušamo da iznenadimo domaćina na "svježinu", što bi nam dalo polet da u ostalim mečevima napravimo iznenađenje - zaključio je Ljesar.

 

Širi spisak futsal reperzentacije Crne Gore
1. Despotović Dragoljub bez kluba
golman
2. Bošković Miloš KMF Besa (Kosovo)
golman
3. Gojković Saša KMF Bajo Pivljanin

4. Perović Nikola KMF Bajo Pivljanin
5. Drašković Milovan KMF Besa (Kosovo)
6. Bajović Bojan KMF Bajo Pivljanin
7. Mugoša Ilija KMF Studentski dom

8. Vukašinović Nemanja KMF Kataro

9. Zeković Darko KMF Tirana (Albanija)

10. Tomović Miloš FK Zabjelo

11. Plakalo Adi KMF Studentski dom

12. Vukčević Vladimir KMF Besa (Kosovo)
13. Jovanović Igor KMF Studentski dom

14. Novović Ranko KMF CD šop Mocart

15. Damjanović Mihailo KMF Marbo (Srbija)

16. Barović Zoran KMF Besa (Kosovo)