Pred fudbalerima Crne Gore su dvije prijateljske utakmice, a selektor ,,hrabrih sokola“ Robert Prosinečki poručio je da će rezultat u duelima sa Bjelorusijom i Sjevernom Makedonijom biti važan, ali ne i najbitniji.

- Rezultat je uvijek važan, ali sada ne i najbitniji, posebno jer smo u periodu upoznavanja i igramo prve utakmice od mog dolaska. Cico Kranjčar je svojevremeno krenuo sa tri poraza u prijateljskim mečevima, potom je u kvalifikacijama sve išlo bolje, istakao je Prosinečki na današnjoj konferenciji za novinare.

Martovske prijateljske utakmice Crna Gora će igrati u Antaliji, gdje će boraviti sve vrijeme.

- Važno je prije svega da se igrači upoznaju s mojom vizijom. Bićemo sedam dana zajedno, najbitnije je da vidimo na koje igrače možemo računati, kako će se novi pokazati, dodao je Prosinečki.

Od 25 igrača sa preliminarnog spiska, dvojica su otpala zbog povreda.

- Bio sam u Novom Sadu i gledao Andriju Radulovića iz Vojvodine, ali nažalost se povrijedio i neće biti sa nama. Takođe i Milutin Osmajić, koji je nakon dugo vremena bio starter za Preston, međutim, izašao je juče već u sedmom minutu. Ali pratimo ih i znamo koliko mogu, tako da nije smak svijeta. Ostali reprezentativci manje-više igraju standardno i u dobroj su formi, posebno oni koji su godinama lideri reprezentacije. Ponavljam, bitno nam je da se uigramo, da vide kakva razmišljanja imam kao selektor. Najvažnije je ono što nas čeka u septembru, a to je start Lige nacija, rekao je Prosinečki.

Kapiten Stevan Jovetić i vođa defanzive Stefan Savić ove sezone imaju manju minutažu u Olimpijakosu i Atletiku.

- Volio bih više da igra. Svi znamo kvalitete Jovetića, vidjeli ste da je ušao i dao gol protiv Makabija. Najbitnije je da je zdrav, jedan je od ključnih naših igrača. Igra koliko igra, to je možda čak i dovoljno, biće svježiji za reprezentaciju. O Saviću je suvišno pričati, pokazao je kroz cijelu karijeru o kome se radi. Produžio je ugovor u Atletiku, to nije slučajno. Izvanredan je igrač i profesionalac. Gledao sam meč s Interom, odigrao je izuzetno. Raduje nas je to jer je među najvažnijim igračima u reprezentaciji, objasnio je Prosinečki.

Crnogorski selektor rekao je da je plan bio da pozove jednog igrača iz domaćeg prvenstva, ali da će zbog povreda mjesto dobiti još jedan fudbaler iz CFL.

- Miloš Brnović iz Budućnosti će sigurno biti s nama, a ime drugog igrača saopštićemo nakon današnjih utakmica. Gledao sam nekoliko mečeva crnogorske lige i mislim da ti igrači mogu da nam pomognu, kazao je Prosinečki.

Selektor je odgledao snimke utakmica reprezentacije iz prošlogodišnjih kvalifikacija za EURO i najavio promjene u sistemu igre.

- Period koji imamo za upoznavanje nije predug, ali ni kratak. Pokušaćemo da uvedemo nove navike, u kvalifikacijama smo imali šansu, ali malo je nedostajalo. Želimo da vidimo što je to malo što nedostaje za bolji rezultat, a to je odlazak na veliko takmičenje. U grupi Lige nacija moći ćemo da igramo sa svima, iako su i Island, Vels i Turska dobre ekipe. Možda odskače Turska sa Vinćencom Montelom na klupi, napravili su vrlo dobru atmosferu i igru, gledao sam ih protiv Hrvatske. Kvalitetna su selekcija, ali možemo da igramo i sa njima. Uradićemo sve da se kroz četiri prijateljska meča, dva predstojeća i dva u junu, spremimo dobro za ono što nas čeka od septembra, rekao je Prosinečki, koji smatra da su Bjelorusi i Makedonci pravi rivali za početak novog poglavlja.

- Mislim da su rivali po mjeri, posebno Makedonci koji su bili na Evropskom prvenstvu, istina sa drugom generacijom, ali i dalje su dobra ekipa. Bjelorusi su uvijek nezgodni, imaju dobre rezultate u posljednje vrijeme. Čekaju nas dobre dvije utakmice, gdje nije najbitniji rezultat, već to da napravimo mnogo rotacija i da svi igraju, zaključio je Prosinečki.