Najbolja selekcija Bosne i Hercegovine testiraće „sokole“ u prijateljskom meču koji se igra krajem maja... 

Čelnici fudbalskih saveza Crne Gore i Bosne i Hercegovine ugovorili su prijateljsku utakmicu seniorskih reprezentacija koja će biti odigrana 28. maja.

Susret koji će se odigrati u Zenici na stadionu Bilino polje biće prvi duel „A“ selekcija dvije zemlje u istoriji.

Na februarskoj rang listi Svjetske fudbalske federacije Bosna i Hercegovina je tri koraka ispred naše selekcije – „zmajevi“ zauzimaju 44. mjesto na listi najboljih svjetskih selekcija. Kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je na trećem mjestu grupe H, iza selekcija Belgije i Grčke, sa 17 osvojenih bodova.

Od početka 2018. godine „zmajeve“ sa klupe predvodi Robert Prosinečki, hvratski stručnak koji je u trenerskoj karijeri vodio Crvenu zvezdu, turski Kajzeri i reprezentaciju Azerbejdžana. Tokom igračke karijere Prosinečki je nosio dresove Dinama iz Zagreba, Crvene zvezde, Reala iz Madrida, Ovieda, Barselone, Sevilje, Standarda iz Liježa, Portsmuta... Odigrao je 15 utakmica za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije i 49 utakmica za reprezentaciju Hrvatske. Sa mladom reprezetacijom Jugoslavije, za koju su takođe igrali Dragoje Leković, Branko Brnović, Predrag Mijatović, Ranko Zirojević i Slaviša Đurković, osvojio je Svjetsko prvenstvo u Čileu, dok je sa Crvenom zvezdom, zajedno sa Dejanom Savićevićem, osvojio Kup šampiona.

Prva zvijezda reprezentacije susjedne zemlje je Edin Džeko. Napadač kojeg u domovini zovu „dijamant“ nemilice trese mreže rivala, pa je nedavno postao jedan od rijetkih igrača koji je došao do brojke od 50 postignutih pogodaka u nacionalnim šampiontima Njemačke, Engleske i Italije. U dresu nacionalnog tima odigrao je 89 utakmica i postigao 52 pogotka.