Prvo takmičenje UEFA Lige nacija, koje počinje u septembru 2018. godine, igrače se kroz 4 lige – A, B, C i D. U Ligi A takmičiće se 12 najbolje plasiranih reprezentacja prema UEFA koeficijentu od 11. oktobra 2017. godine, tj. po završetku grupne faze tekućh kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U Ligi B će se takmičti sljedećih 12 timova, u Ligi C sljedećih 15 timova i u Ligi D posljednjih 16 timova.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) od 2018. godine uvodi novo takmičenje za reprezentativne selekcije – Ligu nacija.

U daljem tekstu predstavljamo format ovog takmičenja, kroz koje će četiri reprezentacije obezbijediti učešće na završnom turniru Evropskog prvenstva 2020. godine.

Format Lige nacija

Prvo takmičenje UEFA Lige nacija, koje počinje u septembru 2018. godine, igrače se kroz 4 lige – A, B, C i D. U Ligi A takmičiće se 12 najbolje plasiranih reprezentacja prema UEFA koeficijentu od 11. oktobra 2017. godine, tj. po završetku grupne faze tekućh kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U Ligi B će se takmičti sljedećih 12 timova, u Ligi C sljedećih 15 timova i u Ligi D posljednjih 16 timova.

Svaka liga ima četiri grupe od po tri ili četiri tima. Sastav grupa biće određen žrijebom, a prvi žrijeb će se održati 24. januara 2018. godine Lozani.

Faza takmičenja u ligama će se odvijati u šest termina od septembra do novembra 2018. godine, prema rasporedu UEFA Lige nacija kojeg će UEFA administracija pripremiti odmah nakon žrijeba. Sistem prelaska u viši rang ili ispadanja iz liga (četiri tima prelaze u viši, četiri u niži rang) će početi da funkcioniše kod drugog izdanja UEFA Lige nacija u septembru 2020. Od tog trenutka, sastav liga će se isključivo određivati na osnovu plasmana u prethodnom izdanju.

Završnica UEFA Lige nacija

Četiri pobjednika lige A igraće završnicu u junu 2019. godine da bi se dobio pobjednik UEFA Lige nacija. Finale se satoji od četiri utakmice – plufinala, utakmice za treće mjesto i finalne utakmice – koje će se igrati na dva stadiona u jednoj od zemalja finalista.

Svih 12 zemalja koje se takmiče u Ligi A imaju pravo da konkurišu za domaćinstvo, ali će konačna odluka biti donešena u decembru 2018. Poziv za organizaciju biće zvanično objavljen 22. septembra.

Format kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Žrijeb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo održaće se nakon završetka UEFA Lige nacija, jer će se formiranje povlašćenih grupa zasnivati na plasmanu u grupama i ligama. Žrijeb je planiran za decembar 2018. godine.  

Grupna faza će se igrati kroz deset termina od marta do novembra 2019. godine, prema rasporedu Evropskih kvalifikacija, kojeg će UEFA administracija pripremiti odmah nakon žrijeba. Format takmičenja je tradicionalan, sa deset grupa od po pet ili šest timova. Pobjednici grupa kao i drugoplasirani direktno će se kvalifikovati za završni turnir.

Četiri pobjednika grupa Lige A UEFA Lige nacija biće žrijebani u grupe od po pet timova: ovim će im se omogućiti da četiri tima, pobjednika grupa, igraju Završnicu Lige nacija u junu 2019. godine, kada bi imali slobodne dane u trećem i četvrtom terminu Evropskih kvalifikacija.

U novembru 2019. godine biće poznato 20 timova direktnih učesnika Evropskog prvenstva, kao i 16 timova koji će igrati baraž za plasman na Evropsko prvenstvo. Svi pobjednici grupa u takmičenju UEFA Lige nacija koji se ne budu već kvalifikovali kroz grupnu fazu Evropskih kvalifikacija (kao pobjednici grupa ili drugoplasirani) učestvovaće u baražu.

Pobjednike grupa u takmičenju UEFA Lige nacija, koji se budu već kvalifikovali, zamijeniće sljedeći najbolje plasirani tim iz njihove lige ili, ukoliko ne bude preostalo dovoljno timova iz te lige, najbolje plasirani timovi odabrani na osnovu ukupne rang liste UEFA Lige nacija.

Tih 16 timova će biti podijeljeni u u četiri odvojene grupe. Svaka grupa će početi takmičenje sa dvije polufinalne utakmice i završiti ga jednom finalnom, da bi se dobio tim koji će se priključiti turniru. Plej-of je planiran za mart 2020. godine i igraće se po jedna eliminatorna utakmica. Bolje rangirani tim igraće polufinale kod kuće, dok će domaćin finala biti određen žrijebom.

Žrijeb za plej-of je planiran za petak 22. novembar 2019. godine u sjedištu UEFA-e u Nionu. Nakon žrijeba, administracija UEFA će odreditit tačan datum i vrijeme početka svake plej-of utakmice.

Format UEFA EURO 2020

Završni žrijeb će se održati u decembru 2019. godine, kada će se znati 20 timova koji su se direktno kvalifikovali. Za preostala četiri mjesta, koja će biti poznata kroz plej-of tek nakon žrijeba, koristiće se opisni termin (npr. “pobjednik baraža 1”).

Mora se naglasiti da žrijeb može biti nekompletan. U slučaju da se domaćini plasiraju za plej-of, može se doći do situacije da je nemoguće smjestiti sve timove koji su se kvalifikovali u određene grupe. U tom slučaju, UEFA će morati organizovati dodatni žrijeb 1. aprila 2020. godine, odmah nakon završetka plej-ofa.

Raspored utakmica završnog turnira treba da se odredi tokom 2018. godine. Da bi se ograničila putovanja, svakoj od šest grupa će biti dodijeljena dva grada domaćina. Nakon utakmice grupne faze slijediće faza eliminacija, od šesnaestine finala do finalne utakmice.