Novo istraživanje sprovedeno od strane UEFA upućuje na to da fudbal može imati veći pozitivni uticaj na samopouzdanje tinejdžerki nego neki drugi popularni sportovi.

UEFA je u saradnji sa elitnom grupom stručnjaka je nedavno sprovela najveću studiju te vrste sa ciljem da ispita uticaj fudbala na psihičko i emocionalno stanje djevojčica i mladih žena u Evropi. Istraživanje se bavilo uticajem fudbala na samopouzdanje, samopoštovanje, osjećaj sreće i zajedništva, motivacije i životnih vještina, nakon čega je napravljeno poređenje u odnosu na rezultate drugih popularnih sportova. Podaci su prikupljani u šest zemalja: Danskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Španiji, Poljskoj i Turskoj.

Osim analize literature i postojećih istraživanja koja se odnose na povezanost između fudbala, samopouzdanja, samopoštovanja, životnih vještina te osjećaja sreće i zajedništva, prikupljeni su podaci o 4.128 djevojčica i mladih žena koje imaju 13 i više godina.

Iako se ženski fudbal nalazi u različitim fazama razvoja širom Evrope, istraživanje pokazuje da postoje mnoge sličnosti kada je u pitanju njegov uticaj na samopouzdanje.

Najvažnije od svega je da bez obzira gdje žive i bez obzira na nivo njihove igre, djevojčice koje igraju fudbal imaju više samopouzdanja od djevojčica koje nisu uključene u sport. Djevojčice koje igraju fudbal su više sigurne u sebe u odnosu na vršnjakinje koje su aktivne u drugim sportovima.

- 80% ispitanica je osjetilo više samopouzdanja kao rezultat igranja za reprezentaciju ili klub u poređenju sa 74% onih koji su igrali druge sportove;

 

- 54% mladih fudbalerki se složilo sa izjavom "manje sam zabrinuta šta drugi misle o meni jer sam uključena u sport' u poređenju sa 41% ispitanica koje su igrale druge sportove;

 

- 58% fudbalerki uzrasta 13-17 godina kažu da su prevazišle nedostatak samopouzdanja kao rezultat igranja fudbala, u poređenju sa 51% djevojčica koje igraju druge sportove.

Da rezimiramo, ovo istraživanje nam nudi ohrabrujuće uvide u sport koji ima predispoziciju za veliki rast i razvoj širom Evrope u narednih nekoliko godina.

- Ova studija pokazuje da djevojčice koje igraju fudbal imaju više samopouzdanja od onih koje ga ne igraju. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo važno tokom odrastanja. Sigurna sam da možemo promijeniti percepciju tinejdžerki i učiniti da se osjećaju više "cool" igrajući fudbal. Ako uspijemo u ovome, bićemo na dobrom putu u ostvarivanju našeg cilja, tj. da učinimo da fudbal bude sport broj jedan za djevojčice u cijeloj Evropi, rekla je Nadin Kesler, UEFA savjetnik za ženski fudbal.

Otkako je UEFA 2010. godine pokrenula program za razvoj ženskog fudbala, igra se proširila na svim nivoima širom Evrope. Kako mnoge od 55 članica UEFA-e ulažu sve više energije i resursa u ovaj sport, elitni ženski fudbal je značajno poboljšan. Ovog ljeta UEFA Evropsko prvenstvo za žene, koje će biti održano Holandiji, po prvi put će uključivati 16 timova.

UEFA 1. juna pokreće revolucionarnu kampanju "Together #WePlayStrong" s ciljem da se fudbal učini najvažnijim grupnim sportom za djevojčice i žene u Evropi do 2022. godine.