Stari aerodrom je juče bio domaćin specijalnog fudbalskog događaja, u pravom značenju te riječi - više od 70 sportista sa intelektualnim teškoćama nadmetalo se, igralo i uživalo u fudbalskoj igri na turniru koji je organizovala Specijalna Olimpijada Crne Gore.

Ova akcija realizovana je u okviru Evropske nedjelje fudbala, projekta podržanog od strane Evropske fudbalske asocijacije u okviru njene Respekt kampanje, a Fudbalski savez Crne Gore i njegovo Grasruts odjeljenje su ponosni što su bili dio ove divne fudbalske priče. Takmičare iz sedam crnogorskih gradova - Podgorice, Nikšića, Herceg Novog, Bara, Plava i Pljevalja - na početku turnira je pozdravio crnogorski reprezentativac Petar Grbić koji je kapitenima ekipa uručio prigodne poklone našeg saveza, koji je obezbijedio i logističku podršku održavanju ovog događaja.

Cilj Evropske nedjelje fudbala je da se aktivira što više igrača sa i bez intelektualnih smetnji i teškoća da igraju fudbal, u cilju promocije zdravog i aktivnog načina života.

O Specijalnoj Olimpijadi Crne Gore

Specijalna Olimpijada Crne Gore ima cilj da pomogne djeci i odraslima sa intelektualnim smetnjama i teškoćama da učestvuju kao produktivni i poštovani članovi društva u cjelini, nudeći im fer mogućnost da razvijaju i demonstriraju vještine i talente kroz sport, treninge i takmičenja, uz jačanje javne svijesti o njihovim sposobnostima i potrebama.

Svaka osoba sa intelektualnom ometenošću ima priliku da učestvuje u aktivnostima Specijalne Olimpijade i podstiče se da ostvari svoj pun potencijal, sa fokusom na prikupljanje što većeg broja sportista, jačanje njihovih porodica i stvaranje društva bez barijera, gdje će svi biti jednaki, poštovani i prihvaćeni.

Razlika između Paraolimpijskih i Specijalnih olimpijskih igara

Paraolimpijske igre i Specijalne olimpijske igre su različite u tome što se Paraolimpijada fokusira na sportiste sa tjelesnim i senzornim oštećenjima, kao i celebralnom paralizom, dok se Specijalna olimpijada isključivo fokusira na sportiste sa intelektualnim smetnjama i teškoćama.

Obje su vođene međunarodnim neprofitabilnim organizacijama i od 1968. godine djeluju zasebno što je jasno definisano pravilnikom o radu i statutom SOI-a (Special Olympics International) koja je međunarodno priznata organizacija.